Beleni

Cele mai frecvente întrebări adresate de către clienții Beleni...

Ai grijă să nu rupi fitilul când manevrezi lumânarea. Taie-l, dacă este nevoie, la o lungime de maxim 0,5-0,8 cm înainte de a aprinde lumânarea. Ai grijă să nu cadă impurități, sau resturi (ca exemplu vârful de la chibrit, sau fitilul tait) în ceara din jurul fitilului. Ai grijă să poziționezi lumânarea pe o suprafață dreaptă, să o pui pe un suport special pentru lumânări și să existe materiale inflamabile în apropierea lumânării.

Resturile și impuritățile care cad în ceara topită strică ceara și afectează fitilul. Capacitatea de absorbție a fitilului poate fi redusă de gunoaie și impurități. Obiectele străine căzute în ceara topită pot, de asemenea, lua foc și pot deveni o a doua sursă de căldură. Această a doua flacăra poate distruge lumânarea, aceasta devine cu atât mai periculoasă când este la marginea lumânării, iar lumânarea începe să curgă pe lângă.

Lumânările cilindrice trebuie arse suficient de fiecare dată pentru a se topi uniform, cel puțin până când toată partea superioară din jurul fitilului s-a topit. În caz contrar, atunci când lumânarea este arsă des și pentru puțin timp, se va crea un fel de coș în interiorul lumânării, iar pereții nu vor apuca să se topească.

Dacă vezi că lumânarea scoate fum, cel mai probabil vei observa ca are și o flacără foarte lungă, iar motivul este fitilul prea lung. Ia o foarfecă și taie fitilul din aproape în aproape, până când observi că lumânarea nu mai scoate fum.

Flacăra pâlpâie de obicei din cauza curenților de aer. Dacă observi că flacăra pâlpâie, încearcă să depistezi dacă este poziționată în calea unui curent de aer. Altă cauză poate fi lipsa de oxigen, ca spre exemplu la lumânările cilindrice care nu au fost arse corect, unde flacăra s-a scufundat, iar pereții sunt prea înalți, motiv pentru care oxigenul nu mai alimentează flacăra. În acest caz trebuie să reduceți înălțimea pereților lumânării.

Este absolut normal ca fitilul să rămână incandescent pentru câteva secunde după ce ai stins flacăra lumânării, dar se va stinge imediat. Însă dacă iți faci griji, poți folosi un bețișor, sau o scobitoare, pentru a scufunda fitilul preț de o secundă în ceara topită, iar apoi imediat să îl reindrepti cât încă este cald.

Lumânările nu au, în general, o dată de expirare și pot fi păstrate pentru foarte mult timp, atâta timp cât sunt depozitate în condiții propice. Depozitați lumânările lungi și subțiri orizontal, pentru a evita deformările din cauza schimbărilor de temperatură. Încercați pe cât posibil să depozitați orice fel de lumânare la loc întunecat și răcoros.

Lumânările curg dacă nu sunt plasate pe o suprafață dreaptă și se topesc inegal, sau dacă sunt poziționate în curenți de aer, ceea ce cauzează tot o topire inegală.

Pigmentul care este folosit în diferite lumânări de calitate inferioară poate să blocheze capacitatea de absorbție a fitilului. Acest lucru se poate întâmpla mai des la culorile închise și la lumânările fabricate din ceară colorată integral.

Dacă lumânarea este poziționată într-un curent de aer și flacăra este împinsă către o parte a lumânării, rotește lumânarea din când în când. Asigură-te că tai fitilul la dimensiunea de maxim 0.5 cm înainte de fiecare ardere și, cel mai important, asigură-te că arzi lumânarea de fiecare dată destul de mult încât toată suprafață superioară a acesteia să fie topită. Dacă observi că fitilul se înclină într-o parte, îndreaptă-l delicat cu un bețișor (sau cu o scobitoare) , dar cu grijă să nu te arzi cu ceara topita, cât este cald și ceara din jur este încă topită.

Chiar dacă au oxigen, este posibil ca unele lumânări să ardă cu flacără mică pentru că fitilul este subdimensionat, sau pigmenții aleși de către producător pentru colorarea lumânării blochează capacitatea de absorbție de ceara a fitilului.

Specialiștii recomandă să fie poziționate la distantă de 10-15 cm cel puțin una față de cealaltă. Cu toate acestea, fii atent/ă la căldura pe care o emană fiecare lumânare și ai grijă să nu le influențeze pe cele din jur, grăbindu-le, sau afectându-le topirea.

Nodurile acestea sunt de fapt depuneri de cărbune, așa zisele „ciuperci” care trebuie eliminate cu o foarfecă de îndată ce le observi, pentru că altfel vor cădea în ceara topită și vor împiedica arderea corectă.

O lumânare se poate stinge dacă fitilul nu este destul de stabil, se înclină și se scufundă în ceara topită. Sau se poate stinge de la sine dacă impuritățile din coloranții folosiți blochează gradul de absorbție al fitilului, aceasta nu mai poate absorbi ceara topită, și se stinge de la sine.

Coș închide